Двудневният фестивал «Античният Абритус», който се проведе на 23 и 24 юни на историческия резерват «Абритус» и тази година събра публика на всякаква възраст, съобщиха от пресслужбата на местната управа. Организатор бе Община Разград. Събитията наситиха двата фестивални дни, като се провеждаха във всяка част от историческата местност. В първия ден в Интерактивен музей – експозиционна зала на РИМ Разград бе открита изложба „Абритус. Последни открития” с новооткрити артефакти в Археологически резерват „Абритус“.
На Лапидариума в Регионален исторически музей Разград бяха разположени работилници за автентични занаяти от древността, не липсваше и римска кухня – дегустация на храна и вино. Край Римския лагер бе отворено фотографско ателие с декор, костюми и фотограф, за желаещите да запечатат спомен от фестивала.
Вечерта, след като се стъмни на Вила Урбана се проведе церемония по откриване на Фестивала със специалното участие на Университетски театър Нов български университет. Младите актьори, сред които и две девойки от Разград, представиха Еврипид „Троянки” – спектакъл с античен сюжет с режисьор Ева Волицер. Танцова формация „Елика” представиха танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект, а след тях публиката се наслади на „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев от София и лазерно-светлинно музикално шоу на „Люстам”.

През втория фестивален ден в Античен град Абритус се проведе най-итересната за детската аудитория част – детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети) открито в АР „Абритус“. За децата бяха осигурени и други атракции – сечене на монети, подреждане на мозайки. Следобед на Римския военен лагер се проведе дефиле на участниците във Фестивал „Античният Абритус“ , „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания, които завършиха с увенчаване на победителите от Жрица-покровителка на „Абритус“ . На арената за гладиаторски битки се проведоха атракции с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в Община Разград, демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха.

Заключителният вечерен спектакъл се проведе на Римски театрон, театрално-танцова формация „Пулс” Разград и Младежка формация при Капански ансамбъл Разград представиха спектакъла „Сатурналии“ – антични празници в чест на Сатурн – римският бог на златото, времето и плодородието. Празниците бяха представени чрез изразните средства на театъра на движението с автентичен сюжет и музика от епохата.