За 18-та поредна година Разград е домакин на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Пъстрите шатри в центъра на града привлякоха от сутринта най-нетърпеливите да опитат домашно приготвено краве, овче, козе и биволско кисело мляко, сирена и кашкавали, месни деликатеси, както и домашни палачинки, гюзлеми, баници, сладкиши и други ястия с мляко. Други пък с любопитство разглеждаха шатрите на майсторите-занаятчии, които тази година предлагат грънчарство, декоративни свещи, бижутерия, обработка на дърво, стъклопис, текстил, ковано желязо, кукли, плъстене, иконопис и т.н.

Панаирът започна с детска работилница „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей.

По-късно днес от 19 часа във фоайето на Общинския културен център ще бъде открита авторска изложба „Ракурси на Минка Христова от Панаира и Фестивала“.

От 20 часа на площад „Момина чешма“ започва дефиле на танцовите състави, а от 20,30 часа на сцената е официалното откриване на Панаира. Следва концертът на участниците.

Във вторник в 9 ч. в Етнографския музей в кв. „Вароша“ започва конкурсът за традиционни ястия и десерти с мляко. Час по-късно там фолклорна програма ще изнесе етнографската група „Капанци“. От 17,30 часа същия ден на площад “Независимост“ пред Общинския културен център младежките танцови формации при Народно читалище „Напредък 1901“ ще представят ревю-спектакъл „Български кенар“. Авторските облекла от висококачествен кенар с български шевици и символите на старобългарската глаголица са на дизайнера Валентин Калайджиев от Велико Търново.

В 20 часа от площад „Независимост“ ще тръгне второто дефиле на
танцовите състави, а от 20,30 часа на сцена на площад „Момина чешма“ е
вторият вечерен концерт с гостуващите групи.

В третия панаирен ден, сряда, в 10 ч. пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивалът на млякото и традициите“. Най-добрите млади художници ще получат награди от Община Разград.

В 11 ч. на площад „Независимост“ ще се проведе забавното състезание „Да правим таратор, а не терор“ между отбори на гостуващите танцови състави, с награди от Община Разград. В 17,30 ч. на същото място ще започне конкурсът за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала. След това коронованата двойка ще поведе дефилето на танцовите състави от 19,30 ч. от площад „Независимост“ до “Момина чешма“. В 20,30 ч. на сцената ще започне финалният концерт на съставите от Чили, Китай, Русия, Канарските острови, Грузия и танцов клуб „Абритус“.

Събитието ще бъде закрито с пищна заря.