От днес в барчето на Филхармонията започва записването за профилактични прегледи за рак на млечната жлеза и на щитовидната жлеза в рамките на здравната кампания, която организира Федерацията на жените, съвместно с Диагностично-консултативния център и Община Разград.

Инициативата се провежда за петнадесета поредна година, съобщиха председателят на дамската организация Любка Стоянова, Йълдъз Шеремет – началник отдел „Здравеопазване” в община Разград и член на женската неправителствена организация и управителят на поликлиниката д-р Николай Денев.

Прегледите ще се проведат от 11 до 14 октомври в кабинет номер 1, на първия етаж в сградата на ДКЦ. Профилактиката ще бъде съпроводена с ехографски изследвания, които ще извършат специалистите по образна диагностика от ДКЦ №4 „Света Екатерина“ във Варна. Цената на всеки от прегледите е 10 лева, като по желание може да се избере един от двата или и двата.

Вече са проведени разговори и фирми като „Млин”, „Дружба”, „Ками” и ВиК ще включат своите служители в тазгодишната профилактика.

През миналата година този преглед са посетили рекорден брой жени – 856, съобщи д-р Денев. Ракът на гърдата представлява 25% от онкологичните заболявания при жените и е на второ място като причина за летален край, а във възрастовата група 40-50 години – на първо място по смъртност. Ето защо редовната профилактика е много необходима, още повече че това е достъпен за изследване орган, обясни д-р Денев. Ранната диагностика е от ключово значение за последващото лечение и при 70% от ранно откритите форми на карцином на млечната жлеза има 10-годишна преживяемост, каза още медикът, като подчерта, че макар и по-рядко от това заболяване страдат и мъжете.

Всяка година в рамките на тази кампания се установяват между 30 и 90 жени с доброкачествените образувания –  фиброаденоми и мастопатии /фиброкистична болест/. От 2009 до 2017 г. са открити 10 случая на онкологични заболявания, които са насочени за последващо лечение.

Допълнителна информация за тази и други кампании, които Федерацията на жените организират, може да получите и от Фейсбук страницата на неправителствената организация.