Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на „Еколято 2015“. Откриването бе направено на 17 юли в 9.00 часа с демонстрация на служебно куче.
Основен организатор на инициативата е полицията – три от секциите се сформират от нейни структури. Това са КАТ, Пожарна безопасност и Спасителни дейности. По време на академията участниците трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознават се с действащото законодателство, придобиват чувство за отговорност и работа в екип, не на последно място осмислят свободното си време през ваканцията.
Партньори на ОДМВР-Разград са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. В секцията на БЧК се обясняват правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участват в демонстрациите. Специалисти от РИОКОЗ пък провеждат здравни беседи, свързани със здравословното хранене, тютюнопушене, ухапвания от кърлежи, лаймска болест, кучешка тения и други.
Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи, разпределени в групи на случаен принцип. Първата за тази година академия завършиха 70 деца. Втората академия ще се проведе на 31 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 14 август.
Инициативата се провежда вече 15 години. Подаръците за децата /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ станаха факт благодарение на спонсорите „Амилум България“ и „Балканфарма-Разград“.