От утре в Разград започва записването за профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, съобщиха днес организаторите председателят на Федерацията на жените Любка Стоянова и директорът на ДКЦ 1 д-р Николай Денев. Кампанията се провежда за 13-ти път в нашия град.

Д-р Денев припомни, че ракът на гърдата е най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените – на второ място като причина за смъртността при тях.
Медикът напомни, че ранното диагностициране е от съществено значение за изхода от заболяването, като в 80 процента от случаите трайно се удължава живота на пациентките.

Всяка година между 450 и 650 представителки на нежния пол се включват в профилактичните прегледи на Федерацията на жените, като миналата година са констатирани 1 карцином, 56 мастопатии, 16 фиброаденоми, проследени са и 3 жени с мастектомии /отстранени млечни жлези/.

Записванията започват от утре- 5 октомври, а самите прегледи са насрочени за 27, 28 и 29 октомври. Цената за прегледа е непроменена – 10 лева, а записванията се извършват всеки делничен ден от 10 до 13, а в събота от 10- до 12 часа във фоайето на казиното в сградата на бившето кино „Димитър Благоев”, входът е от към улица „Искър”.
Прегледите ще бъдат извършени от докторите Миткова и Димитрова от ДКЦ „Св. Екатерина Варна”, които ще преглеждат с 2 ехографа. Прегледите ще се извършват в кабинети 24 и 25 на 3 етаж в ДКЦ-1 Разград.