Започна празничната акция „Разград поздравява своите ветерани и носители на отличия“. Това е един от новите елементи в програмата на Община Разград за 28 януари – Деня на Разград. До самия празничен ден поздравителна картичка от Кмета Денчо Бояджиев и сладък сувенир – кутия шоколадчета с изгледи от Разград ще получат 71 жители на региона на възраст над 70 години, които са носители на званието „Почетен гражданин на Разград“, на наградата „Никола Икономов“, наградата „Златен Пегас“ и  другите награди, включени в Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград. При посещението на служители на Община Разград ветераните изразяват благодарност за милия жест и отправят пожелания за здраве към всички, които празнуват Деня на Разград.

До всички останали носители на тези награди – над 80 човека – са изпратени по пощата поздравителни картички.

Подаръци по домовете си ще получат и кръщелниците на Кмета – 30-те деца, родени на 28 януари през последните 18 години, както и тризнаците от две разградски семейства. Техните подаръци заедно с жест към майките ще бъдат връчени на 28 януари. 

Припомняме, че програма за Деня на Разград тази година е съобразена с противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Нов елемент в нея е и уличната изложба до Панчоолу моста, която ще бъде подредена на 27 януари. Тя ще е на тема „Носим Разград в сърцата си“ и ще включва пана със снимки, свързани с историята на най-старата градска гимназия ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“.

12 възпитаници на училището пък ще участват в рецитал на авторски стихове и стихове на разградски поети. Рециталът ще бъде излъчен по уличната радиоуредба в 12,00 ч. на 27 и на 28 януари.

Тържествената сесия на Общински съвет-Разград по случай 28 януари е насрочена за 11,00 ч. на 27 януари в залата на Общински съвет на 11 етаж в Община Разград. На нея ще бъдат обсъдени и гласувани три номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ – офталмологът и бивш директор на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ д-р Ангелина Миткова, хореографът Кънчо Върбанов и журналистът и краевед Ангел Павлов. В 11,30 ч. във фоайето пред залата ще бъдат връчени официално отличията.

В 15,00 ч. във фоайето на Общински културен център ще бъде подредена изложба от снимки на млади творци, участвали в десетото издание на фотоконкурса „Разград – уловени мигове“ на тема „Лицата на Разград“, обявен от ЦПЛР ЦУТНТ-Разград. Изложбата може да бъде посетена при спазване на противоепидемичните мерки до месец март, победителите ще получат наградите и грамотите си на церемония, която ще бъде организирани след изменение на мерките, даващо възможност за провеждане на мероприятия на закрито.

От 20,00 ч. по телевизия „Кис 13“ще бъде излъчен концерт-спектакъл, с който Театрално-музикален център поздравява Разград и неговите жители с случай празника на града.

28 януари започва с празничен водосвет и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в 9,30 ч. Очаква се в съслужение с храмовите свещеници да участва Русенският митрополит Наум.

В 13,30 ч. от площад „Възраждане“ към Руския паметник в село Езерче потегля рокерско шествие „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. В него ще участват мотористи от двата мото клуба в Разград „Лудогорски братя” и „Night Riders“(Нощни ездачи).

В 17,30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметника на Свети Георги, който ще завърши с празнични илюминации.

Последното събитие в програмата за Деня на Разград е празничен концерт на Капански ансамбъл, който ще се излъчи по телевизия „КИС 13“ от 20,00 ч. на 28 януари. Концертът е под надслов „За Разград с песни, танци и любов“. 

Всички събития от празничния календар за Деня на Разград ще се излъчват онлайн на Фейсбук страницата на Община Разград.