Един от символите на Разград – градският часовник в центъра на града до дни ще заработи, съобщи днес кметът д-р Валентин Василев. Няколко месеца са били необходими за изработване на някои от крайно амортизираните зъбни колела, другите автентични части са били само поправени, обясни пък столичният майстор – часовникар Георги Милчев.

Ние избрахме по-трудното, защото искахме разградчани да запазят своя автентичен часовников механизъм, затова ремонтът продължи по-дълго, каза градоначалникът.

Изключително трудно и опасно е изкачването на кулата и пренасянето на механизма, обясни пред медиите Милчев. Той е с дългогодишна практика в тази сфера, потомствен часовникар е, а с тази дейност се занимава от 8 клас. През годините е връщал към живот часовници не само в столицата, но и в цялата страна.

Нека да припомним, че през последните 25 години часовниковия механизъм на градския часовник в града ни поддържаше разградския часовникар Илко Костов. Времето обаче неумолимо е разяждало всеки един от детайлите на механизма. След упорита работа: Георги Милчев, Александър Манолев и Илко Костов отново ще върнат онзи звук, с който поколения разградчани са свикнали.
Стойността на ремонта е 7 500 лева.