Регионалната здравна инспекция в Разград стартира кампания за профилактика на грипа, съобщиха от инспекцията. В имунизационния кабинет, който се намира на третия етаж стая 304, специалист поставя противогрипната ваксина „Ваксигрип – Тетра”, в която влизат 4 грипни щама – два са от щам А – „Мичиган“ и „Сингапур“, а два от щам В – „Колорадо“ и „Пукет“.

При извършване на имунизация от специалист в кабинета, се заплаща цената на ваксината 19.45 лв.  и  2.00 лв. за извършената манипулация.

Ваксината срещу грип е от голямо значение за борбата срещу това заболяване, защото тя не само че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човека, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му. В Европа 44 000 души умират всяка година от респираторни заболявания, в световен мащаб тази цифра надхвърля 650 000 души.

РЗИ – Разград препоръчва ваксинацията да се направи сега, тъй като все още заболяемостта от остри респираторни заболявания в Разград е с ниски нива, а защитния ефект от ваксината се проявява 2-3 седмици след поставянето. Кабинетът в здравната инспекция работи всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 часа.