По покана на ректора на РУ „Ангел Кънчев” проф. д-р Велизара Пенчева, зам. областният управител Нурие Црънгалова взе участие днес, 12 май, в кръгла маса – дискусия с областните управители на крайдунавските области на тема „Перспективи за развитие на крайдунавските общини“, съобщиха от пресслужбата на областна администрация.
Основните, обсъждани проблеми от представителите на крайдунавските области бяха демографската криза, миграцията на младите хора, застаряващото население в техните региони.
Кръглата маса е част от програмата на XVIII-то Русенско изложение в Русенския университет. Организатори са инженерните факултети на Русенския университет, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Областна администрация – Русе, Община – Русе и Съюза на учените – Русе.
В програмата са предвидени още и срещи на студенти с работодатели, и дискусия за предизвикателствата пред висшето образование и съвременната индустрия от региона.
Г-жа Црънгалова разгледа и специална експозиция, посветена на 70 – годишнината на университета.
Специализираното Русенско изложение на земеделска, автомобилна, индустриална и електронна техника е единствено по рода си в Северен централен район и е третото по големина в България. Провежда се ежегодно през месец май на територията на Русенския университет „Ангел Кънчев”, където се намира и единственият в страната ни факултет за подготовка на инженерни кадри по Земеделска техника и технологии. В годините то се превърна в символ на модерни земеделие, транспорт и промишленост. Изложението е притегателен център за агрофирми, производители и гости. В просторния парк на университета могат да се видят обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство.
Във втория ден на изложението, Русенският университет ще бъде домакин на първото по рода си Иновативно младежко експо. В него ще се включат ученически и студентски клубове, които ще представят свои проекти и разработки. Форумът ще бъде открит от Заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Министър на образованието и науката, Меглена Кунева.