На 30 май, зам. областният управител Виолета Тодорова посрещна в с. Свещари участниците в 31-я поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”, който се провежда всяка година от 30 май до 2 юни, съобщиха от пресслужбата на общинска администрация.
Мероприятието е организирано под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. Походът е залегнал в националния календар на МОН и се осъществява със съдействието на областите Силистра, Русе, Разград и Търговище, както и с областните музеи. Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светли примери от нашата история.
За легендарния отряд от 200 души на Христо Ботев знае всеки българин. За Таньо войвода и четата му от 28 души, знаеха само някои от историците, а тя е преминала на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Шест часа преди Козлодуйския десант един каяк с 28 души акостира при с.Пожарево – Тутраканско. Точният път е установен под ръководството на Борис Илиев. Той минава покрай 30 селища в Лудогорието и Поломието. Макар и обезверени, те не се връщат, а продължават напред, давайки няколко сражения на преследвачите си и урок по героизъм.
В словото си към присъстващите г-жа Тодорова изказа своето възхищение и благодарност към всички участници в похода, тръгнали по стъпките на Таньо Войвода и на организаторите за това, че вече 31 години разпръскват семената на родолюбието. „Защото събитията, част от нашата история, трябва да се помнят, да се тачат и да бъдат предавани на идните поколения. Нека делата и безусловната отдаденост на тези изключителни личности, тяхната самоотверженост, героизъм и борбеност служат за пример за всички нас. Защото, както е казал основоположникът на похода Борис Илиев: „Където минеш сей, все някой ще пожъне”, каза още тя.
Заместник областният управител пожела на участниците в похода много здраве и силен дух, и нека винаги да помним онези хора, на които дължим свободата си.
Присъстващите на мероприятието в с. Свещари с интерес изгледаха пиесата „Кумецът на Св. Рангел”, поставена от театър „Борис Илиев”, гр. Тутракан, с режисьор Ценка Бойчева, след което участниците в похода се отправиха към паметника на Хан Аспарух в гр. Исперих, където се проведе преглед на маршовата и патриотична песен.
В мероприятието в Исперих с вълнуващ концерт се включи и музикантът Теодосий Спасов, и неговата група. Целият концерт бе поклон пред загиналите герои и напомняне за непреходните ценности на българския дух.