Заместник областният управител на Област Разград Нурие Црънгалова бе сред гостите на тържественото откриване на единствената в света културно-историческа Крепост на Кирилицата в град Плиска, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Участие в събитието взеха още: Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, посланици и представители на посолства, Архимандрит Исахак Похосян – Архиерей на Арменската апостолическа православна църква, заместник-министри, заместник областни управители, кметове, други официални лица и граждани.
Крепостта беше осветена с тържествен водосвет от Варненския митрополит Йоан, а част от музикалната програма бяха изпълнения на оркестър „Сто каба гайди” и Ваня Балканска.
Тържествено слово произнесе Вицепрезидентът на Република България. Г-жа Йотова заяви, че кирилицата е дело на българската държава и че по време на председателството на България на Европейския съюз страната ни трябва да покаже богатото си културно-историческо наследство.
Крепостта на Кирилицата надгражда създадения през 2015 г. Двор на Кирилицата. В нея има зала с буквите и зала „Българска слава”, в която като живи са наредени силиконови фигури на български владетели, както и стена с барелефи на 14 писатели, творящи на кирилица от България, Молдова, Казахстан, Румъния, Украйна и Монголия. Сред българските автори са Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан.
Създател на комплекса е арменският бизнесмен Карен Алексанян.