Поздравителен адрес за Деня на Русенския университет изпрати Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, а заместник областният управител Евгени Драганов бе сред гостите на Тържественото събрание, посветено на празника на учебното заведение в голямата зала на „Канев център“ в Русе, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
„На преподавателите и ръководството на РУ“Ангел Кънчев“ пожелавам да продължат да
съхраняват и развиват традициите за предоставяне на качествено образование в учебното заведение, да насърчават възпитаниците си да са креативни в постигане на мечтите си!
Към студентите се обръщам с пожелание да се гордеят с избора си на университет, да са мотивирани и упорити в усвояването на нови знания!
И най-вече да постигнат своята реализация в нашата Родина България!
Убеден съм, че сътрудничеството между Русенски университет и Областна администрация-Разград ще продължи все така успешно и в интерес на
жителите на региона!“ – се казва в поздравителния адрес.
На тържественото събрание ректорът на РУ“Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева благодари на бившите и настоящи преподаватели и служители от университета за усилията, старанието и всеотдайността, за постоянството и свободния дух. В академичното си слово доц. Таня Грозева припомни историята на висшето училище и каза, че приемствеността и промяната са линията, която следва Русенският университет в развитието си. Поздравления към аудиторията поднесоха зам. областният управител на област Русе – Валентин Колев и зам.-кметът на Община Русе – Страхил Карапчански.
Сред гостите на тържественото събрание бяха още: народните представители от Русе Пенчо Милков и Георги Стоилов, зам. областният управител на Силистра Стоян Бонев, председателят на Общинския съвет в Русе чл.-кор. проф. Христо Белоев, началникът на Регионалното управление по образованието в Русе Росица Георгиева, Марина Сергунина – аташе в Генералното консулство на Руската федерация в Русе, проф. Митю Кънев – ректор на университета в периода 1983-1987 година и др.
На церемонията с благодарствени грамоти бяха отличени дългогодишни преподаватели в университета, навършили 65 години, дипломи получиха придобилите образователна и научна степен „доктор“ и студентите, заели призови места на национални и международни олимпиади и състезания.