Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на читалищно събитие в село Благоево, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Концертът в НЧ ”Просвета 1871” бе посветен и на ваканцията, която вече започна за децата в селото, част от тях са включени в група „Благоевски звънчета” и със своите песни и танци имаха основна роля в концерта. Още преди концерта малчуганите се впечатлиха от изложбата на 3D пъзели на европейски културно-исторически паметници.

Експозицията бе представена за пръв път извън
Разград, дни след като 48 петокласници от цялата област сглобиха 16 3D
пъзела на детски празник в Разград. Малките жители на Благоево дори опитаха да
сглобят един от пъзелите – на административните област в България – и се
справиха чудесно.

В концерта участва и Фолклорната формация
„Благоевски ритми”. Представени бяха и хумористичен разказ на Чудомир и
съвременен скеч „Снаха и свекърва”.

Заместник областният управител Евгени Драганов поздрави ръководството на читалището за активната дейност, заради което културната институция е сред избраните да организират събитие от Комуникационната стратегия на България за ЕС. Пожела на местните хора да имат възможност да посетят забележителностите, чиито макети разгледаха и на живо – като туристи, не като гастарбайтери, а в същото време да продължат да пазят и съхраняват традициите, които представят в подобни концерти.

Това бе второто за 2019 г. събитие от Комуникационната стратегия, организирано в Разградска област със съдействието на Областна администрация. Първото бе на НЧ “Наука 1937“-Тодорово през март, предстоят подобни събития, организирани от: НЧ ”Саморазвитие 1902”-Завет, НЧ ”Развитие 1906”-Сейдол, НЧ ”Васил Левски Звънарци 1932”-Звънарци, НЧ ”Напредък 1915”-Юпер и НЧ ”Отец Паисий 1937”-Желязковец.