Заместник-областният управител на област Разград – г-жа Виолета Тодорова взе участие в Националния събор-възпоменание по случай 100-годишнината от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа,
Събитието се проведе на 4 септември в Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916” край Тутракан.
Тодорова поднесе венец в памет на загиналите в боевете за Тутраканската крепост пред изградения през 1922 г. паметник-обелиск, на който на български, румънски, немски и турски език са изписани думите “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество.”
Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, политици, народни представители, представители на местни и регионални власти и потомци на героите.

Със съдействието на Областния управител на област Разград, Стоян Великов – председател на Областния съвет на ветераните от войните в Разград беше включен в официалната програма с декламация на своето стихотворение „Памет”, посветено на военните паметници, за което беше поздравен лично от вицепрезидента Маргарита Попова.
Съборът завърши с възстановка на битката при Тутракан през 1916 година с участието на доброволци от Национално дружество „Традиция”, НВУ „Васил Левски”, Военно дружество „Традиция”, Румъния и Дружество „Дойчес Фрайкорпс”, Румъния.
Имената на многобройните воини от област Разград, загинали в битката при Тутракан през 1916 г., са изписани на паметните плочи в Мемориалния комплекс.