Заместник-кметът на Община Разград Полина Иванова откри спортната проява, посветена на Световния ден на предизвикателството.

Събитието се организира повече от 25 години от Община Разград със съдействието на Спортен клуб „Спорт за всички“, Спортен клуб по лека атлетика „Лудогорец“, спортен клуб по ориентиране „Абритус“ и Областен информационен център. Въпреки променливото време днес в спортната проява в Градския парк се включиха над 280 човека, предимно в ученическа възраст.

В приветствието си към тях заместник-кметът Полина Иванова припомни, че Община Разград винаги е подкрепяла инициативи, насочени към заниманията са спорт в свободното време. Местната управа е ангажирана и с подобряване на спортната инфраструктура – увери г-жа Иванова, като посочи, че и в момента се ремонтират алеите на парка, а през миналата година бяха ремонтирани велоалеята към „Пчелина“ и спортна зала „Абритус“.

„Нека направим така, че всеки ден да намираме по 15 минути за любимия спорт, защото спортът е здраве. Нека всеки ден е ден на предизвикателството“ – обърна се заместник-кметът Полина Иванова към младите хора. Тя поздрави и основния двигател на подобни инициативи – Здравко Душков – за активността му при организиране на спортни събития, насочени предимно към младите хора.

Предизвикателствата пред участниците в Деня на предизвикателството бяха две – лекоатлетически крос по алеите на парка между 300 и 700 м. за различните възрасти и „Левски скок“ – скок на дължина от място. Награди имаше за победителите във всяка дестинация и дисциплина, а всички участваха в томбола с над 50 предметни награди.

Гост на събитието бяха: Елеонора Горбанова – представител на Министерството на  младежта и спорта за региона, Николай Миланов от Регионалното управление на образованието и Емил Чанков от ОИЦ. Главен съдия бе треньорът от СКЛА“Лудогорец“ Красен Цонев.

Част от събитието бе музикална програма, в която участваха възпитаници на Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, на класа по поп пеене към ЦПЛР ЦРД и на Танцова формация „Феникс“ към ЦПЛР ЦРД.

Проявата е част от програмата на Международната асоциация Спорт за всички TAFISA и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май. Събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР-2021-2024“. Националната  кампания Световен ден на Предизвикателството 2023 цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната  възраст, пол, социален и здравен статус.

Още снимки от събитието вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.