Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев бяха сред официалните лица на откриването на Националната изложба „Лудогорие“ и приветстваха участниците в празника на изобразителното изкуство, на който Разград е домакин.

Националната изложба се организира от Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, Община Разград и Съюза на българските художници със съдействието на Министерството на културата.

В  приветствието си Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев изтъкна, че развитието на културните институции в Разград се дължи на доброто взаимодействие между тях и Община Разград и допълни, че Разград е сред малкото общини, които отделят толкова средства за подпомагане и развитие на културата.

Заместник-кметът Добрин Добрев пък благодари на участниците в изложбата за това, че оценяват труда на служителите в разградската галерия. Той припомни, че Художествената галерия е първият обект в Разград, реализиран с евросредства.

Приветствие към участниците и организаторите отправи и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Заместник-кметът Добрин Добрев връчи част от наградите на призьорите от изложбата, за която са изпратени 506 творби от 245 автори, а са селектирани близо 300 произведения на 182-ма автори. В категория „Живопис“ наградата получава Валентин Топалов, в „Графика“ – Румен Нечев, „Скулптура“ – Йоанна Кемилева. Носител на наградата на Съюза на художниците е Никола Певичаров, приза за млад художник е при Яне Гаджев, за нетрадиционни форми – Георги Пасев, а за чуждестранен художник – Йоанна Стрейну Лавиния.