Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова участва в работна среща в ДГ“Приказка“ по повод въвеждането на педагогическия метод Монтесори.

Тя се включи в дискусията между петте учителки, които от 3 месеца се обучават в Нов български университет във връзка с въвеждането на Монтесори и преподавателката Ренета Венева от Департамента за продължаващо обучение в НБУ. Те разгледаха и помещенията, в които от месец септември ще се обучава по Монтесори първата група 3-годишни деца. Засега са записани 11 деца, капацитетът е за 24. Те ще се помещават в обучителна зала на втори етаж с изглед към парка, към нея има и зала за хранене и мокро помещение. Предстои изработване на мебели предимно от естествени материали заради безопасността на децата, ще бъдат закупени и част от сетовете, необходими за обучението им. През част от времето децата ще са навън, ще имат градинка, в която ще отглеждат растения, ще видят какво е грижа за природата.

По метода Монтесори вече се работи в няколко български общини, в Пловдив първите възпитаници са в трети клас, работи се по него и във Враца и Карлово. В Разград за пръв път в общинския бюджет за 2020 г. бяха предвидени средства за внедряването му в ДГ“Приказка“.

Важна е подкрепата на общините и на родителската общност, така, както е в Разград – коментира Ренета Венева. По думите й в метода Монтесори е важно най-вече отношението към децата, които в края на обучението си трябва да са самостоятелни, смели и независими, да се самообслужват и сами да изберат начина, по който мирно да общуват с връстниците си. При прилагане на този метод няма напрежение в отношенията, не се налага повишаване на тон, децата имат ясни правила и това им помага да се ориентират в реда, по който да общуват, да са щастливи и да са приятели – обясни Венева.