Заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева откри спортното събитие, посветено на Световния ден на предизвикателството, а на финала му награди и победителите. 

Тя поздрави всеки, отделил от времето си, за да се присъедини за поредна година Община Разград към общините, отбелязали Световния ден на предизвикателството. Целта на инициативата е всеки да отдели 15 минути за физическа активност, като така събудим у себе си желанието и в останалите дни от  годината да сме физически активни, защото спортът е здраве, възпитание и начин на живот – каза заместник-кметът Елка Неделчева. Тя изрази надежда малките участници в събитието днес да приемат предизвикателството да са физически активни за цял живот и да продължат да се занимават със спорт, които имат желание професионално, а останалите – за удоволствие. Неделчева припомни, че Денят на предизвикателството се отбелязва от 1983 г., първо в Канада, в България първото събитие, посветено на този ден, е през 1995 г., а Разград участва в инициативите от самото начало. Заместник-кметът Елка Неделчева допълни, че това е благодарение на ентусиазма и неуморността на Здравко Душков, за което го поздрави. Тя изтъкна и приноса на Община Разград в организиране на събитието чрез специалиста по спорт в местната управа Златина Георгиева. От 2005 г. 17 май – Световният ден на предизвикателството е обявен и за ден на хората, работещи в сферата на спорта – припомни г-жа Неделчева и поздрави спортните дейци с благодарност за това, което правят, за да се занимават децата на Разград със спорт, а част от тях да постигат и отлични успехи.

В България събитията, посветени на Световния ден на предизвикателството, се организират от Българска федерация спорт за всички с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта, по „Програма за развитие на спорта за всички“. Проявата е част и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021-2024”. Световният ден на предизвикателството е кампания от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

В Разград събитията се организират от Спортен клуб „Спорт за всички“ – Разград, с подкрепата на Община Разград и Спортен клуб по ориентиране „Абритус“ – Разград. Приелите предизвикателството имаха избор между две активности – лекоатлетически крос по алеите на Градския парк с три маршрута – 300, 500 и 1000 м. в зависимост от възрастовата група и футболно предизвикателство – стрелба във футболна врата от въздуха от 15-метрова дистанция. Целта бе участниците да вкарат гол без топката да докосне земята при шутиране.
Всички участници в спортната проява получиха тениска с логото на събитието, а класираните на първите три места във всяка възрастова група – предметни награди и медали.

Най-малките сред 60-те участници в кроса бяха две момиченца на по 4 години, които се включиха в дистанцията за първокласници, възрастни хора също участваха в събитието. Във футболното предизвикателство се включиха 40 души.

Сред официалните гости на събитието бе представител на Министерството на младежта и спорта за региона Елеонора Горбанова.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.