Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кметът Добрин Добрев присъстваха на откриването на изложба под надслов „145 години след войната” в ХГ”Проф. Илия Петров”. Събитието е част от празничния календар на Община Разград за Деня на Разград.

„По традиция около 28 януари местната управа се старае за запълни дните преди празника на града със събития, които на първо място ни карат да сме горди, че сме разградчани, а второ – да помним и да сме признателни”. Това каза в приветствието си към организаторите и гостите на изложбата г-н Добрев. По думите му уникалната експозиция от 60 живописни творби, гравюри и литографии, подредени на целия първи етаж на галерията, насочва любителите на изобразителното изкуство именно към идеята да помнят и да са признателни на народите, които са ни освободили. Заместник-кметът Добрин Добрев пожела на всички жители на Разград един прекрасен 28 януари, да са здрави и сплотени, заедно да празнуваме и да пребъде нашият град.

Гости на откриването на изложбата бяха директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов и директорът на ХГ-Стара Загора проф. Марин Добрев. С изключение на 5 платна от фонда на разградската галерия, останалите творби са от фондовете на старозагорската галерия и на „Шипка”. Изложбата включва монументални платна и творби на военни кореспонденти от различни европейски медии по време на събитията преди 145 години. Чавдар Ангелов припомни историческите събития от Освобождението, както и последствията от това за развитието на България, а проф. Марин Добрев обясни, че живописните платна са плод на емоциите на творци от 4 поколения, всяко с памет за Свободата. Той благодари на Община Разград и на галерията в града за поканата изложбата да гостува в Разград. Проф. Добрев пожела на посетителите на галерията емоционални срещи с произведенията на четирите поколения художници.

Изложбата може да бъде видяна в ХГ”Проф. Илия Петров” до края на февруари.