Заместник-кметът Добрин Добрев, областният управител Драгомир Златев и заместник областният управител Найден Късов бяха официални гости на откриването на Музикалния фестивал „Димитър Ненов” .

Тридневното културно събитие се организира от Фондация „Камджалов”, проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На откриването присъства и председателят на 45-тото и 46-тото Народно събрание Ива Митева, която по думите на диригента и съучредител на Фондация „Камджалов” Йордан Камджалов има принос в осъществяването на фестивала. В приветствие към зрителите Ива Митева припомни думите на Димитър Ненов „Човекът на изкуството трябва да се движи в Космоса с царствена стъпка, с царствено самочувствие”, като допълни, че вярва, че някой ден българските творци ще се движат с царствено самочувствие.

Преди концертната част Йордан Камджалов сподели, че първият му допир с творчеството на Димитър Ненов е бил преди 30 години като дете именно в разградската зала „Филхармония”, където бе открит фестивалът.  Камджалов нарече родения в Разград композитор, архитект и ерудит „космополит в музикалната школа”.

Основни факти от биографията на Димитър Ненов пред публиката на фестивала припомни директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

В първата вечер от фестивала Genesis Orchestra под диригентството на Йордан Камджалов и със солист Гиргина Гиргинова изпълниха Четири скици за Симфоничен оркестър, Вокален цикъл „Родина”. От името на Кмета на Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев бе поднесена кошница с цветя за изпълнителите.

В събота от 18,30 ч. отново в зала „Филхармония” бе втората фестивална вечер с клавирен концерт на проф. Милена Моллова. В неделя, във фоайето на Общинския културен център бе премиерата на филма „Димитър Ненов и измеренията на изяществото”, след който се проведе среща-дискусия с проф. Милена Моллова и Йордан Камджалов.