Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри изложбата „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. – оръжия и документи от фонда на РИМ-Разград”. Откриването на експозицията в Етнографския музей е част от събитията от празничната програма на Община Разград, посветена на Националния празник Трети март. Сред официалните лица на откриването бе и Главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров.

Г-н Добрев приветства музейните работници от Регионален исторически музей-Разград за иновативния начин, по който представят уникалните експонати от фонда на културната институция. Той допълни, че ангажимент на държавата и общините е да полагат повече грижи и да осигуряват условия за съхраняване по правилен начин на тези експонати, да осигуряват повече експозиционни площи, „за да можем да доказваме на себе си и на гостите на България колко богати на история и артефакти са нашите земи”. „Във времена като днешните, когато трябва да бъдем отговорни към българския дух, култура и идентичност, дълг на властите е да се погрижат за това.” – завърши г-н Добрев.

Директорът на Регионален исторически музей-Разград Таня Тодорова съобщи, че експозицията включва 40 движими културни ценности от музейния фонд. Представени са турското и руското въоръжение от Руско-турската освободителна война – пушки, револвери, саби, ятагани. Освен да разгледат експонатите в новите музейни витрини, посетителите на изложбата могат и да се снимат с един от експонатите – пушка „Кринка”, която след войната е била на въоръжение и в българската армия. Част от изложбата са и 14 табла, на които в текст и графики се представят бойните действия на Дунавската армия, най-вече на Източния отряд, който освобождава Разградския край.

Експозицията е реализирана от заместник-директора на РИМ-Разград Даниела Ганчева и всички музейни специалисти. Художник и куратор е Теодор Даскалов, който е член на наскоро учредения Музеен съвет.

Изложбата от оръжия и документи може да бъде видяна до края на месец март, а утре – навръх Националния празник Трети март между 9,30 и 17,00 ч. – посещението е с безплатен вход.