Заключително занятие по инициативата „Ваканция здравей! Да играем безопасно!“ организира инспектор Детска педагогическа стая в Районно управление – Исперих Весела Георгиева със съдействието на ръководството на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Самуил. В състезанието взеха участие ученически отбори от пети и шести клас.

Надпреварата започна с решаване на тест по безопасност на движението. Участниците трябваше да отговорят къде и как се движат велосипедистите, на кръстовище, регулирано с пътни знаци кой автомобил е с предимство, къде се движат пешеходците при липса на тротоар и т.н. Успешно издържалите теста се заеха с реденето на пъзел – пътен знак, чийто вид и значение трябваше да определят след завършването му. Знанията и уменията на участниците се оценяваха за вярност и за време. Последва оспорвана надпревара по майсторско управление на велосипед на специално поставена площадка със светофари и пътни знаци. Победителите получиха грамоти и футболни топки.

Състезанието отбелязва началото на лятната ваканция за децата и е заключителен етап от Националната програма „Работа на полицията в училищата“, по която инспекторите Детска педагогическа стая в областта работят от 2001 година.