Археологически резерват „Абритус” ще е домакин на третото издание на Фестивала „Античният Абритус” на 23 и 24 юни, съобщи на пресконференция днес гл. експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Антонова.
Първото събитие в петък – 23 юни, ще се проведе от 17.30 ч. в Интерактивен музей – експозиционна зала РИМ Разград – Изложба „Абритус. Последни открития” – новооткрити артефакти в Археологически резерват „Абритус“
От 21.00 ч. на Вила Урбана ще се проведе церемония по откриването на Фестивал „Античният Абритус“, със специалното участие на: Университетски театър Нов български университет, който ще представи Еврипид – „Троянки” – спектакъл с античен сюжет – режисьор Ева Волицер. В програмата участва и Танцова формация „Елика” Пловдив – културен символ на Пловдив и България, със завладяващ танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект. Друга впечатляваща част от програмата ще бъде „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев, София, а кулминацията на вечерта се нарича така: „Кулминация” – лазерно-светлинно, музикално шоу на „Люстам”, София. При дъждовно време Програмата ще се състои в театралната зала на НЧ”Развитие 1869”/Стария театър/ от 20.00 ч.

Вторият фестивален ден – 24 юни, събота, отново в Античен град Абритус от 10.00ч. ще предостави възможност на децата на Разград да участват в Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети), открито в АР „Абритус“. Малчуганите ще участват и в сечене на монети, подреждане на мозайки.

От 15.30ч. на Римски военен лагер ще се проведе дефиле на участниците във Фестивал „Античният Абритус“. От 16.00ч. започва „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания. Увенчаване на победителите от Жрица-покровителка на „Абритус“. Атракции на „Арена за гладиаторски битки” с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в Община Разград ще се проведат от 18.30ч. Със специално участие на Детска театрална студия „Мастер-клас” при Ростовски академичен драматичен театър „Максим Горки”, с ръководител Олег Ширшин – заслужил артист на Русия и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” Разград. Очаквайте демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха, традиционни облекла и бит на римляните, римска кухня – дегустация на храна и вино, фотографско ателие – декор, костюми и фотограф.

На Лапидариума в Регионален исторически музей Разград ще бъдат открити работилници за автентични занаяти от древността.

В 21.00ч. на Римски театрон започва заключителен вечерен спектакъл с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” Разград и Младежка формация при Капански ансамбъл Разград, които ще представят„Сатурналии“ – Антични празници в чест на Сатурн – римския бог на златото, времето и плодородието, справедливостта и силата, обединител на античните богове за равенство, изобилие и мир, пресъздадени с изразните средства на театъра на движението, автентичен сюжет и музика от епохата.