Превантивни мерки срещу появата и разпространението на Африканска чума по свинете обсъдиха на свое заседание членовете на Областната епизоотична комисия на област Разград. Повод за свикването му бе положителен резултат за заболяването на диво прасе в квартал Повеляново, община Девня, област Варна.

Всички участници в заседанието се обединиха около становището, че много важна е ролята на местната власт при прилагане на превантивните мерки срещу появата и разпространението на Африканската чума по свинете.

Областната епизоотична комисия взе решение да бъде издадена заповед от Областния управител със следните мерки: да се свикат Общинските епизоотични комисии; ограничаване достъпа до пазарите за животни; кметовете на населени места да информират ветеринарните лекари по общини и в случай, че имат информация за нерегламентирано отглеждане на прасета с цел изпълнение на Закона за ветеринарната дейност; да се засили контрола за нерегламентирано движение на животни без ветеринарно-медицински документи и идентификатори, а органите на МВР да уведомяват ОДБХ при установяване на такова; да се инспектират местата за съхранение на труповете на отстреляните диви свине и спазват стриктно мерките за биосигурност след отстрела на дива свиня.

Заразата съществува в дивата природа, а целта е да не бъде допусната при стопанствата тип „заден двор“, а чрез тях и в големите животновъдни обекти, тъй като това ще се отрази на икономиката в съответния регион, коментира директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев.

Шефът на Държавно Ловно Стопанство “Воден – Ири Хисар“ Кирил Колев съобщи, че миналата година на територията на ловното стопанство са отстреляни 440 диви прасета, той сподели един от основните проблеми при установяване на заразата – в страната има само една действаща лаборатория и това затруднява диагностиката. От ОДБХ-Разград обявиха, че това е променено, тъй като институтите също вече имат правомощия да изследват проби, с което лабораториите се увеличават с още три. Пробите от Разградско ще се изпращат вече във Велико Търново.

Ветеринарите припомниха още, че в стопанствата тип „заден двор“ може да се отглеждат до 3 прасета, без свине-майки, призоваха също за бдителност ловците, които са и собственици на такива стопанства, тъй като рискът от пренасяне на заразата в такава ситуация е голям.

На заседанието на Областната епизоотична комисия присъства и собственикът на „Агротайм“ ЕООД Исперих – дружеството с най-големия свинекомплекс в Разградска област. Иванов обясни, че годишно произвеждат 9 000 тона месо, а за угояването на животните влагат 30 000 тона фураж.В свинекомплекса работят пряко 150 души, а още 1 000 са ангажирани косвено с тази дейност. Взети са всички мерки за биосигурност, категоричен бе Иванов, за разлика от малките ферми и стопанствата тип „заден двор“, които са потенциално опасни. Той предложи институциите за извършват по-строг контрол при проверките си в няколко аспекта – по отношение на нерегламентираните пазари за животни, на малките цехове, които преработват месо и имат възможност да го смесят с месо от диво или болно животно.

В момента само 30% от свинското месо на пазара е българско, останалото количество е внос и ако не се опазят големите производители от заразата, това означава че в бъдеще свинското месо на трапезата на българина ще бъде само внос от вън.