Редакторът във вестник „Утро“, писател и преводач Нели Пигулева представя своята най-нова стихосбирка „Точка. Нов ред” тази вечер от 17.30 часа в РБ „Проф. Боян Пенев” в Разград.

Кариерата и цялата й професионална дейност е свързана с писането и с литературата. Тя е главен редактор на единственото излизащо в момента русенско списание за литература и култура „Брод“. Има издадени четири поетични сборника: „Шах с царицата“, „Сеч“, „Пясък в обувките“ и „Точка. Нов ред“, автор е на литературно-исторически изследвания, редактор на множество художествени издания. Превежда поезия и проза.

В последните години в неин превод на български език са излезли романът „Младите години на медицинския брат Паровозов“ на Алексей Моторов, сборник билингва с руски народни приказки, стихове на Михаил Лермонтов, Вячеслав Куприянов, Надежда Павлович, Евгений Степанов, Шант Мкртчан и много други съвременни руски, арменски и латвийски поети. Под печат е превод на «Чеченски дневници» на Полина Жеребцова, а в момента превежда трилогия на амренската художничка и писателка Мариам Петросян.

Нейни стихове са включени в сборници и антологии на френски, румънски, хърватски, руски, арабски езици. Нели Пигулева печели Първа награда на Деветото издание на конкурса за поезия „Поетични хоризонти на българката” 2013 г. със стихотворението Вълчицата.