Около 200 жители на село Китанчево се събраха днес пред сградата на ВиК в Исперих, за да протестират срещу режима на водата в техните домове.
Разгневените хора излъчиха свои представители, които да се срещнат с кмета и общинските съветници, които в този момент провеждаха редовна сесия. Жителите на Китанчево обявиха, че ако режимът на водата не бъде отменен, ще блокират с коли и трактори пътя за Разград. Проблемът в селото може да се реши с построяването на нова водонапорна кула, защото съществуващата няма капацитет да захранва селото с необходимите количества вода, считат протестиращи. Инвестиции във ВиК-инфраструктурата в община Исперих обаче на този етап са невъзможни, защото изискването на ЕК е в регионите да има само по една водна асоциация, която да възложи експлоатацията и управлението в сектора на един оператор.
В Разградска област в момента има четири ВиК-дружества, които нямат достъп до европейски средства. На сесията в Исперих бе и областният управител на Разград Петър Василев, който предложи на съветниците да разтурят асоциацията, в която са в момента заедно със Завет и Самуил, и да се включат в разградската асоциация. Кметът на Исперих Бейсим Басри обяви, че общинската управа започва процедура по обединяването, за да се решат проблемите с водоснабдяването и в другите селища на региона, където също има недостиг на питейна вода.