Днес се отбелязва професионалният празник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. По този повод 10 от местните пожарникари са удостоени с различни награди.През цялата седмица от 12 до 17 септември са предвидени и различни инициативи, сред които Дни на отворените врати и велопоход до „Пчелина“.

Разградските огнеборци отбелязаха днешния ден с ефектни демонстрации. Те показаха как се разрязва автомобил за да бъде изваден заклещен човек и как се гаси запалено возило. Показани бяха и наличните пожарни автомобили, разгърната бе и 35-метровата стълба, която се използва за потушаване на пламъци във високи сгради.
В проявата своите умения демонстрираха и малчуганите от отряд „Млад огнеборец” към ОУ „Н. Икономов”.

На демонстрациите в двора на пожарната служба присъстваха директорът на ОД на МВР комисар Ивайло Йовчев, губернаторът Манол Кившанов и кметът на община Разград д-р Валентин Василев.

Зрители на всичко това бяха децата от ЦДГ „Детелина“ и Центъра за обществена подкрепа към СНЦ „ЖАНЕТА“, както и граждани.
Датата 14 септември е свързана с годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България. Денят е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г.