Експозицията в къщата музей „Акад. Анание Явашов” вчера събра таланти и публика.

Инициативата за това събитие беше съвместна – на Регионалния исторически музей – Разград и Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс”, съобщи Нели Николова – главен уредник в отдел „Нова и Най-нова история” в Регионален исторически музей.

Децата от Центъра  с интерес слушаха разказа за световноизвестната цигуларка Ваня Миланова, която подари експонатите, свързани с кариерата ѝ на музикант, на родния си град. Те бяха подредени в експозиция „Преживяванията и мъдростта на цигуларя”, която беше открита на 20 септември т.г.

А за да бъде преживяването по-ярко, посещението им беше възможност за изява и на  младите таланти от класа по цигулка на Румяна Маркова към МШ „Илия Бърнев”.  За някои от тях това беше първо излизане пред публика. Дженгиз Ахмед, Хавин Юнсал, Теодор Иванов, Джансу Чакалова, Аляра Билгин много се вълнуваха преди изпълненията. Краткият концерт завърши с дуо изпълнение  на Никола Радев /който от три години разгръща таланта си на цигулар/ и Румяна Маркова. Така и публика, и изпълнители останаха удовлетворени от посещението на експозицията – едновременно с обогатяването на знанията, с докосването до един голям талант, получиха и урок за собственото си израстване. А фактът, че събитието се състоя в навечерието на Деня на народните будители, направи смисъла му още по-колоритен.

Автор на снимката: Петя Радкова – фотограф в РИМ – Разград.