Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен организира с лични средства двудневна екскурзия до Одрин за 50 човека от две села в област Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Поканата към Ансамбъла за изворен фолклор „Капанка“ към читалище „Съгласие 1891“-Осенец е следствие от среща със самодейците през юли, на която г-н Хюсмен се ангажира до края на мандата си да дарява за дейността на състава по 1000 лева от заплатата си. Ангажиментът към Пенсионерския клуб в Севар пък датира от края на депутатския мандат на Гюнай Хюсмен.
50-те човека от Осенец и Севар бяха в Одрин в събота и неделя, посетиха част от забележителностите на турския град – Музея на здравето, една от най-големите в света джамии „Селимие“, българската църква „Св. Георги“, имаха и среща със заместника на валията на Одрин. От името на валията Гюнай Йоздемир неговият заместник Мустафа Кърслъръ поздрави българските гости по време на тържествен обяд, даден от институцията в елитен ресторант на брега на река Марица.
„Одрин е за вас врата на съсед, а това посещение е първо стъпало за бъдещи взаимоотношения между двата народа и между двата региона, поздравявам г-н Хюсмен за добрия проект“ – каза г-н Кърслъръ.
„Жив пример за приятелство и гостоприемство е поканата за този обяд и посрещането ни в Одрин“ – коментира г-н Хюсмен. Той отправи официална покана към управата на Одрин за посещение в област Разград. „Надявам се, че започваме добро сътрудничество между двете области, най-вече в сферата на културата и образованието“ – допълни г-н Хюсмен. Ще се търсят и възможности за европейско финансиране – обяви още той.
Гюнай Хюсмен връчи плакети на Областния управител на Разград на домакините: заместника на валията Мустафа Кърслъръ, съветника по културните въпроси Вели Саръкамъш, областния мюфтия Емурлах Юзюм, православния свещеник Алекс и Али Еласлан от неправителствена организация за съхраняване на културните ценности,
Сувенир със символите на българския фолклор и бутилка с осенска ракия подариха на заместника на валията самодейците от Осенец, подаръците от Севар пък бяха часовници с формата на картата на България. Дамите от Осенец имаха подарък и за съпругата на разградския областен управител – плюшена играчка за малката внучка на семейството.