През тази година Регионален исторически музей – Разград ще отбележи „Европейската нощ на музеите” на 18 май, когато се чества и Международният ден на музеите, съобщи експертът „Връзки с обществеността“ в културната институция Виктор Костадинов.

Във връзка със събитието, всеки от обектите на музея, както и Художествена галерия „Проф. Илия Петров” ще работят със свободен вход в диапазона от 18,00 часа на 18 май до 01,00 часа на 19 май.

В рамките на целия посочен интервал от време, жителите и гостите на Разград ще имат възможност да се потопят в творческия свят на плеяда майстори на четката от Лудогорието, чиито творби ще бъдат изложени в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”.

Пак там, интерактивните зали на „Музейко” ще очакват с игри и забавления всички, които са съхранили частица от детето в себе си.

По покана на РБ „Проф. Боян Пенев” – гр. Разград, в къща музей „Станка и Никола Икономови” ще гостува българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и белетристика Здравка Евтимова. Тя ще се срещне с читателската аудитория на нашия град сред възрожденската атмосфера на дома на една от първите български поетеси – Станка Николица Спасо – Еленина в интервала между 18,30 и 19, 30 часа.

От 19, 30 часа почитателите на МТФ „ Импулс” към читалище „Развитие 1869” в Разград ще имат възможността отново да се докоснат до виртуозното изпълнение на театралните таланти в къща „Акад. Анание Явашов”.

След едногодишно прекъсване, младите актьори под вещото ръководство на Веселин Керемедчиев ще се завърнат към установената за дома на първия разградски летописец традиция. Те ще зарадват ценителите на Мелпомена с откъс от комедията „Женско царство” на Ст. Л. Костов, веднага след което ще последва откриването на временна експозиция „Старопечатна литература от фондовете на Регионален исторически музей – Разград и РБ „Проф. Боян Пенев”.

Последната ще остане на разположение в къща „Акад. Анание Явашов” за всеки, който желае да се потопи в света на старопечатното слово, до края на месец май.

От 21,00 часа в къща музей „Димитър Ненов” събитието ще отбележи своята кулминационна точка, давайки старт на „Нощта на класическата китара”. За първи път тогава, специално за разградската публика ще свири „Акустично трио 3000” – Златните китаристи на България – Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев.

Тримата български виртуози на класическата китара, ще предложат на жителите и гостите на нашия град една вълнуваща разходка из различните музикални жанрове, композирана специално за тях и осъществена с много елегантност и финес.

Съществен щрих от събитието в този разградски храм на музиката ще бъде представянето на непоказвани до момента снимки на Димитър Ненов и негови писма, адресирани до акад. Петко Стайнов. Същите са дарени на Регионален исторически музей – Разград от художника Александър Сертев. До късно през нощта ценителите на темпераментните и огнени ритми на фламенкото ще имат възможността да се наслаждават и на музикалния фон от аудиоизпълнения на испански китаристи, благодарение на любезното съдействие на Институт „Сервантес” в София.

Занимания с изцяло интерактивна насоченост през тази година ще предложи на своите посетители Етнографски музей – Разград. В рамките на „Нощта на музеите”, там ще бъде организирано обучение „Да станеш майстор в потайна доба”, по време на което деца и възрастни ще бъдат посвещавани в занаяти, като керамика, тъкачество и изработка на капански китки.

Изложба от непоказвани до момента артефакти от проучването на АР „Абритус” пък ще представи на вниманието на публиката музей „Абритус”, която заедно с експозициите на Археологическия и Интерактивния музеи ще пренесат изкушените от историята на древните римляни наши съграждани в реалността на тайнствения град Абритус.

Успоредно с всички изброени по – горе изяви, за разградчани и гостите на града ще бъдат достъпни и постоянните експозиции на всички музейни обекти, които ще работят за своите публики във времето от 18,00 часа на 18 май до 01,00 часа на 19 май.