Уникална операция бе извършена в Специализираната очна болница за активно лечение “д-р Димитър Тасков” в Търговище. С помощта на вътреочна леща от последно поколение, бе възстановено зрението на млада жена от Разград.

38-годишната жена си върна зрението и ден след операцията вече работи и си е у дома, съобщиха от болницата.

Въпреки младата си възраст, жената страдала от начален етап на старческо далекогледство и не искала да носи очила. За да възстанови младежкото й зрение, д-р Тасков поставил в очите й имплант – изкуствена леща, осигуряваща перфектно зрение на близко, средно и далечно разстояние. Такъв тип леща се имплантира за първи път у нас. Тя е създадена, за да замести естествената човешка леща при операцията на катаракта (старческо перде), но приложима при млади хора, може да реши рефракционни проблеми – късогледство, далекогледство, астигматизъм.

Пациентката на д-р Тасков вече вижда перфектно. След операцията тя махнала очилата, а интересното е, че след години няма да има и перде.

Освен на нея, в клиниките на д-р Тасков в Търговище и Пловдив тази леща е поставена още на петима пациенти след 50-те. При тях лещата е използвана със стандартното си предназначение – за възстановяване на зрението при операция на перде.

Високотехнологичните лещи (импланти) са няколко вида и позволяват едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизма. Тези импланти са последният хит на очната хирургия. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

Уникалният нов имплант бе представен за първи път на 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия, проведен през септември в Барселона, в който участваха и наши офталмолози. Операцията е безкръвна, безболезнена, извършва се с капкова упойка и трае не повече от 20 минути. Пациентът вижда перфектно веднага и може да се върне към обичайните си дейности.