Изумителен е детският свят. Децата са най-големите учители в нашето ежедневие – чисти, лъчезарни, любопитни, спонтанни, наивни – дават ни уроци, с които ни припомнят, че детето в нас не трябва да умира. Ако съумеем да го запазим, ще запазим и много повече чистота в себе си, от която имаме нужда за да поддържаме отношение първо към самите нас после и с околните. През детския поглед, нещата са винаги по-цветни, по-спокойни, по-интимни и носят много повече успокоение и зареждат с лекота душата.
„Бъди позитивен и светът ще стане по-добро място“ – това написа 10- годишният Александър от Кубрат върху рисунката, която ми подари, ден след като се запознахме. Беше дошъл да навести майка си, която от скоро е служител в общинската администрация в Кубрат. Заговорих го. Лесно се включи, не беше никак притеснителен. Оглеждаше се, наблюдаваше и типично за неговата възраст задаваше въпрос след въпрос, въпрос след въпрос, бях разпалила любопитството му. Сетих се, че имам последни бройки от позитивните ранички с призив – „Да бъдем позитивни“ . Решила да го изненадам приятно, го поканих в моята работна стая, в която има много детски рисунки. Загледа се в тях, коментира ги. После ги анализирахме заедно, като се опитахме да отгатнем какво е искал да каже или покаже малкият художник. Стана му забавно и сподели, че също обича да рисува и даже има няколко на бюрото на майка му – изтича и след малко се върна с едно усмихнато човече, което веднага си намери място сред десетките други детски рисунки. Дадох му раничката и му благодарих за запознанството ни и милото човече, което ще ми напомня за него. Тръгна си по детски щастлив, усмихнат и много много доволен, бързаше да покаже на майка си, каква усмихната раничка има, която ще си я ползва цяло лято.
На следващия ден Александър, дойде с раничката и подари нова рисунка с посланието, което беше открил в нашата цветна стая – „Бъди позитивен и светът ще стане по-добро място“! Толкова истинско, красиво, необходимо повече от всякога послание – да направим наистина света, в който живеем много по-красив, по- усмихнат, по-щастлив и много по-мъдър и за това не се иска кой знае колко много – малки ежедневни стъпки по- доброта към себе си, околните и към света, който ни заобикаля.
Д-р Надие Карагьозова-Нади, секретар на МКБППМН – Кубрат
Кубрат, 18 юли 2018