Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев участва днес в откриването на рехабилитираните близо 21 км от път II-49 Търговище – Разград, което се проведе на  кръговото кръстовище до село Трапище, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.

В официалната церемония участваха още заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и областният управител на Търговище Митко Стайков, кметът на Лозница Севгин Шукри, инж.Людмил Янев – директор на ОПУ – Разград и др.

Инж. Глосов коментира, че този почти 21-километров участък, който АПИ въвежда,  струва 15,5 млн. лв. и допълни, че Агенцията използва всички проекти и начини да обновява пътната инфраструктура. Той посочи и че по време на събитието кметът на Разград д-р Валентин Василев е поставил отново въпроса за рехабилитацията на пътя Разград-Кубрат, с чието състояние той е запознат и за който се търсят възможности за рехабилитация.

Събитието започна с благословия за безаварийно ползване на пътя от отец Дмитрий Терзи и молитва от имама Шакир Ахмедчиков, присъстваха и деца от ДТА „Хорце“.

Участъкът е в лот 13 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която се съфинансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 13 е „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. Стойността на договора е 14 730 557,56 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест-инженеринг” АД. Техният договор е за 360 423,60 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт – 22“ ООД. Договорът им е за 9 949,50 лв. с ДДС.