Мобилен кабинет на РЗИ – Разград ще бъде разположен в хипермаркет Кауфланд утре, 22 ноември, от 9,30 до 13,00 часа за предоставяне на услуги по доброволно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бързи тестове, съобщиха от здравната инспекция. Изследванията за ХИВ/СПИН се провеждат с капка кръв от пръста, при спазване принципите за индивидуалност и стерилност, а резултатите се отчитат до 15 минути след пробовземането.

Изследването е част от дейностите съпътстващи отбелязването на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, която се отбелязва от 18 – 25 ноември.

Инициативата цели да помогне на повече хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус. Седмицата напомня, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение.
Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит В и С ще могат да си направят всички желаещи от 18 до 25 ноември 2016 г. в Регионална здравна инспекция – Разград, отдел Медицински изследвания, III етаж, ст. 301, ул. „Кирил и Методий“ №8, всеки делничен ден от 8,30 ч. до 15, 30 ч.