На проведено вчера заседание на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, се обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Според него връщат стария режим за варене на ракия. Отново лимитът от 500 става 1000 литра, и в този обем ракия може да се вари без акциз през цялата година.

Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни, която към момента съществува.

Създава се и  регистър, в който трябва да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. „казани за варене на ракия“. Това се прави с оглед на контрола от една страна, и безопасността на българските граждани от друга. Когато се установи, че има несъответствие с уредите за производство на ракия, или не е доказан източника, от който те са закупени, органите в лицето на Агенция „Митници“ и Министерството на икономиката ще могат да вземат съответните мерки.

Промените са наложени най-вече от желанието на многобройните български граждани. Проведени са и редица срещи с представители на Сдружение „Българска ракия“ – обединени на големите собственици на такива казани.   Законопроектът ще бъде разгледан на второ четене в пленарна зала идната сряда, съобщиха за Радио Разград от Пресцентъра  ПП ГЕРБ – Разград.