Новини | coronavirus.bg

От понеделник, 22 март, за 10 дни – до 31 март, в страната ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки. Причината – през последните 2-3 седмици се увеличава както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните лица, при които е потвърдена коронавирусната инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
От понеделник, 22 март, се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като единствено се разрешават доставките и вземането на храна за дома и офиса. В хотелите изхранването на гостите ще става по стаите. Не се разрешават посещенията в игралните зали и казината. Търговските обекти тип МОЛ също няма да работят, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките, застрахователите, офисите на телекомуникационните оператори в тези обекти. Няма да бъдат допускани посещения във фитнес центровете и залите за групови занимания, плувните басейни, кината, театрите, музеите. На събирания и тържества от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души. Учениците преминават на обучение в електронна среда. В рамките на 10 дни децата няма да посещават детски ясли и градини, образователни и езикови центрове. 
Тези и други мерки ще залегнат в заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде утвърдена в рамките на днешния ден, 18 март. Целта на допълнителните противоепидемични мерки е контролът върху разпространението на коронавирусната инфекция да продължи да бъде ефективен, обясни проф. Ангелов.
Той уточни още, че решението за налагане на по-строги мерки е било трудно, но е взето след анализ на ситуацията в страната и на база наличната научна информация. „Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен. Всички решения, които сме вземали до момента, са били основани единствено и само на науката и на практиката такава, каквото я виждаме в целия свят. Оказва се, че няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света.“
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за заболеваемостта у нас. През последните 14 дни тя е 483 на 100 хил. души население, което ни нарежда на 9-то място  в Европейския съюз и на 3-то на Балканския полуостров. В Бургас, Плевен, София заболеваемостта е най-висока. На другия полюс са Търговище, Видин и Разград. „България не прави изключение от общата картина. Вълната, предизвикана от британския вариант на коронавируса, която започна от Англия, Ирландия и Португалия, обхвана целия континент. В момента в Централна Европа и на Балканите се отчитат най-високите нива на заболеваемост.“
Министър Ангелов посочи, че е направено всичко необходимо за провеждането на безопасни парламентарни избори, в това число ваксиниране на изборната администрация, осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти, утвърждаване на т.н. здравен протокол.