От днес в Разград започва Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествени занаяти

Първото събитие е в ХГ „Проф. Илия Петров“ , където ръководството на Община Разград ще се срещне с членовете на чуждестранните делегации, гости на събитието.

Гостите ще могат да видя и презентация на функционално кисело мляко с натурални съставки – краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки – научно разработени от Филиала на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в Разград.

Официалното откриване на събитието ще бъде на площад „Момина чешма“ в 20:30 часа с концерт – „Вечер на Индия“.

В 10:00 часа на следващия ден, 25 юли, в Етнографски музей ще се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята“. В 11:00 часа на същото място ще започне конкурсът за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. Гостите ще станат свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието.

От 17:30 часа на пл. „Независимост“ пред Общинския културен център е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор!“, в което участват отбори от гостуващите танцови състави. Втората открита сцена ще бъде от 20:30 часа на пл. „Момина чешма“ с концерт на групи от Еквадор и Гърция.

На 26 юли, сряда, в 10:00 часа в ХГ „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивал на млякото и традициите“.

В 12:00 часа в РБ „ Проф. Боян Пенев“ ще бъде представена „Съвременната енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни“, автор на която е д-р Йонко Мермерски.

В 17:30 часа на пл. „Независимост“ пред Общински културен център ще е концертът на млади изпълнители от гр. Нижний Тагил – Русия–лауреати на конкурси.

В 18:30 часа отново на същия площад ще започне конкурсът за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала.
В 20:00 часа ще стартира дефиле на танцовите състави от пл. „Независимост“ до пл. „Момина чешма“.

Финалният концерт е 20:30 часа на пл. „Момина чешма“ , където състави от Украйна ще представя програма. Панаирът ще завърши с илюминации.

Общо 92-ма занаятчии ще представят своята продукция – бижутерия, грънчарство, дърворезба, кожа, текстил, ножове, ковано желязо и др. общо в 17 категории, а в 9 шатри ще се представят млечни изделия от селата Гецово, Дряновец, Балкански, Осенец и Побит камък.