На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Разград отбеляза празника  на пл. „Независимост“.  Подробности за това историческо събитие  от преди 115 години припомни директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

Текста на Манифеста пред разградчани прочете младият специалист от РИМ Павел Русев.

На площад „Независимост“ бе ръководството на Община Разград, зам.-областният управител Ивелина Иванова, депутатите Антоанета Цонева и Гюнай Хюсмен, представители на местния парламент и на различни институции.

Празничен поздрав към всички на площада отправи изпълняващият длъжността кмет Добрин Добрев.

За празничното настроение се погрижиха и децата от Танцова школа „Хорце“ при ЦРД.

Тържеството по повод Деня на независимостта завърши със засаждане на дръвче за което ще се грижат танцьорите от ДТШ „Хорце“. Пред младата фиданка те забиха табела с надпис да се знае кой и кога е сторил това добро дело,  след което тропнаха хорце и се снимаха за спомен.