За 14-ти пореден път в Разград стартират прегледи за рак на млечната жлеза. Прегледите се организират от Федерацията на жените в Разград, съвместно с Диагностично- консултативния център-1, съобщи председателката на неправителствената организация Любка Стоянова.

Записванията започват от днес на касата на „Изи пей” в развлекателен комплекс „Синема” /бившето кино „Димитър Благоев”/ всеки делничен ден от 14 до 18 часа, а ехографските прегледи ще бъдат от 26 до 29 октомври в Градската поликлиника. Цената е символична – 10 лева.

Прегледите ще се извършват от медиците – специалисти по образна диагностика Димитрова и Миткова от ДКЦ „Св. Екатерина” във Варна, а управителят на поликлиниката в Разград д-р Николай Денев е осигурил два кабинета – 31 и 33.

Д-р Денев обясни, че профилактиката в медицината е от изключително важно значение заради възможността за ранна диагностика и лечение, като подчерта, че ракът на млечната жлеза обхваща 25% от общата заболеваемост от онкологични заболявания и е на второ място по смъртност при тях.

Данните изнесени от него показват, че във всяка кампания се включват между 600 – 800 пациенти. При досегашните прегледи са установени 10 случая на карциноми и около 100 доброкачествени образувания. При нужда пациентите се насочват към съответните подходящи за тях лечебни заведения, като пациентите най-често избират Русе, Шумен и по-рядко Варна.