След разговор с Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов лично пристигна в Завет, за да информира местните хора, че пожарният участък в общината няма да бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Николов участва в среща в община Завет заедно със заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и директорът на РДПБЗН-Разград комисар Емилиян Станев. Домакин на срещата бе кметът на Завет Ахтер Велиев, а в нея участваха общински съветници и представители на Организационния комитет за събиране на подписка срещу закриване на пожарната служба.
Ще припомним, че вчера представители на Организационния комитет представиха подписката от над 1000 подписа на Областния управител Гюнай Хюсмен, по-късно той разговаря по телефона с главен комисар Николов и получи уверение, че пожарната служба няма да бъде закрита.

Николов обясни днес, че за притесненията на местните жители научил от г-н Хюсмен и решил, че е най-добре лично да успокои хората от Завет. Той разказа, че решенията за закриване на противопожарни участъци тръгнали от приемането на Закона за МВР преди 3 години, според него пожарникарите трябва да работят в екипи от най-малко трима. Към момента на влизане в сила на закона в 40 малки служби екипите били от по двама огнеборци, по настояване на ръководството на ГДПБЗН прилагането на тази клауза е отложено с две години и половина.
В този период са назначени почти 1000 човека, но въпреки всичко остават 12 участъка с екипи от по двама човека, сред тях и този в Завет.
По повод подписката в Завет главен комисар Николов благодари на местните хора, че по този начин изразяват добрата си оценка за работата на огнеборците, а също и показват гражданска позиция и ангажимент към грижата за своята сигурност.

Той им предаде поздрави от премиера Бойко Борисов, който също подкрепя вече гласуваното на първо и второ четене изменение на Закона за МВР, което допуска работа на екипи от по двама пожарникари. Предстои гласуване на преходни и заключителни разпоредби и Законът през следващата седмица ще бъде публикуван в „Държавен вестник“. Това е основание за отмяна на заповедите за закриване на участъци и до дни главен комисар Николов ще подпише документите за отмяна на тези заповеди – увери самият той.

Хората от Завет посрещнаха с аплодисменти тази новина, представители на Общинския съвет и Организационния комитет изразиха удовлетворение от работата на местните огнеборци, но апелираха да се подмени с по-нов техният пожарен автомобил. Тази задача главен комисар Николов постави на директора на Регионалната дирекция комисар Емилиян Станев.

Шефът на ГДПБЗН посети и сградата на участъка в Завет, където го посрещнаха двама от най-младите огнеборци в област Разград, в този участък са най-младите служители в региона, съобщи комисар Емилиян Станев. Николов апелира към общинската управа да съдейства за подобряване на условията на труд за огнеборците и за подпомагане на участъка. „Винаги сме работили в тясно взаимодействие с местните власти и тази тенденция трябва да продължи и в Завет“, категоричен бе Николов.