На 14 ноември всяка година отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По данни на Диабетния атлас на Международната диабетна асоциация един на 10 души (537 млн.) през 2021 г. е страдал от заболяването. Този брой се очаква да нарасне до 643 млн. до 2030 г. и 783 млн. до 2045 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не подозират, че имат диабет.

„В последните три години Българска асоциация „Диабет“ и Байер България проведоха успешно кампании в различни градове в страната. Целите на този съвместен проект са да подкрепи профилактиката и навременното откриване на усложненията, свързани с диабета, защото тези превантивни действия спасяват от сериозни увреждания и скъпо лечение“, коментира Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите –  диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетната ретинопатия уврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото. Първоначално в ретината се наблюдават малки кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), постепенно се развиват изменения в съдовата стена, които водят до запушване на кръвоносните съдове и недостатъчно изхранване на ретината. В резултат на това се получават стимули за разрастване на нови съдове, които не са пълноценни и могат лесно да се разкъсат и изкървят. Диабетът е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота според данни на СЗО[ii] . Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението]

Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др. Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за нарушения в зрението сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. По данни от 2019 година приблизително един на всеки 14 души с диабет има и форма на ДМЕ. Увеличаващата се честота на захарния диабет предполага, че ДМЕ ще продължава да бъде една от водещите причини за намалено зрение. Приблизително 20% от хората с диабет тип 1 и 25% от тези с диабет тип 2 има вероятност да развият ДМЕ.

Препоръката на специалистите към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет в България.