По покана на турската община-побратим на Разград Одунпазаръ деца от Танцова работилница „Елбетица“ от ДТШ „Хорце“ към ЦПЛР-ЦРД посетиха град Ескишехир, Република Турция, и участваха в програмата, посветена на националния празник на южната ни съседка. Одунпазаръ е съставна община от град Ескишехир. Сътрудничеството между Разград и Одунпазаръ датира от 2012 г.

Танцьорите на Румен и Жулиета Иванови взеха участие в четиридневни тържества за Националния празник 29 октомври, за 100-годишнината от обявяването на Турция за република и основаването на град Ескишехир.

Празникът бе отбелязан с  богата културна и развлекателна програма, а освен българската група в него взеха участие и групи от други градове на Република Турция, както и от Косово и Кипър.

Българската група с ръководител директора на ЦРД Даниела Куртева се срещна с кмета на Община Одунпазаръ – Казъм Курт и ръководството на общината. Децата се запознаха и с местни културни забележителности.

Изпълненията на малките танцьори от Разград предизвикаха много радост,  бурни аплодисменти  и мили спомени, особено в българските преселници. Дълго след тяхното представяне, хората имаха желание да се снимат с децата.

Децата, родителите и ръководството на Центъра за работа с деца изказват благодарности към заместник-кмета и изпълняващ длъжността Кмет на Община Разград Полина Иванова и на отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ за предоставената възможност и за помощта, която им бе оказана при организиране на пътуването.