Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград кани децата да се включат в конкурс за художествено слово. Инициативата е част от съпътстващите събития, посветени на 150 години от началото на библиотечното дело в града, съобщиха от културната институция.

Според утвърдения статут на конкурса в него могат да участват подрастващи от Разград на възраст от 6 до 12 години. Разпределени в четири възрастови групи: 6-годишни; І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас, участниците изпълняват само едно поетично произведение по избор на тема „Моето любимо стихотворение”.

Желаещите да вземат участие подават своите заявления, в които вписват – три имена, възраст, учебно заведение, ръководител и телефон за обратна връзка. Срокът за подаване на заявленията е до 10 април на email: art@librz.org или на място в РБ „Проф. Боян Пенев” – отдел „Изкуство”; отдел „Краезнание”.

Конкурс-рециталът ще се проведе след Великденските празници в рамките на Похода на книгите в регионалната библиотека /22-24 април 2020 г./. Ще бъдат раздадени награди във всяка възрастова група – І, ІІ, ІІІ награда, както и поощрителни отличия. Квалитетно жури ще оценява художествения талант на подрастващите.

Тържественото награждаване ще бъде инициирано в навечерието на 11 май.

Сред приоритетните цели, заложени в събитието, са  повишаване интереса на най-малките подрастващи към книгите и поетичното творчество, посредством възпитаване на естетитическо възприятие и интерпретирането му с подходящи изразни средства. Както и изграждане на отношение към културната институция и надграждане на уменията им за публична реч, художествен усет и вкус, коментира директорът на Регионалната библиотека в Разград Женета Александрова.