Второкласниците от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, които посещават занятията към Школата по дигитално изкуство към ЦПЛР-ЦРД, с ръководител Ангелина Рахова, дадоха зелена светлина на интересен творчески кът в Регионалната библиотека, съобщи Валентина Колева от културната институция. Бъдещите техници и иноватори останаха впечатлени от своите инструменти за творене – разнообразни комплекти LEGO; Палеонтологичен комплект; 3Dконструктор; роботче за сглобяване, на което Калоян стана кръстник и всички вече го наричат Bob и не на последно място уникален миникомпютър MAKEY MAKEY. Последният внесе огромно оживление сред подрастващите и ги привлече с възможността да правят собствени вериги с различни плодове, посредством които с докосване пресъздават звуци на монитора на лаптопа.
Специалистът Мая Петрова обгрижи децата с различни творчески форми и не пропусна да им постави и домашна задача – да събират всичко, на пръв поглед, непотребно из къщи. Даде и пример – ролките от тоалетна хартия, ненужен картон, които могат да станат обект на творчество.
Децата правиха и експерименти –дъга от бонбонени дражета, които на финала сладко си ги хапнаха.
Ръководителят на Школата по дигитално изкуство поздрави ръководството на Регионалната библиотека за чудесната форма, в която децата докато се забавляват и творят.
Ще припомним, че творческият кът е изграден по проект „Чети под слънцето, твори в библиотеката” с финансовата подкрепа на Американския център за международнo развитие IRIS.