В няколко поредни дни децата от първата смяна на инициативата „Еколято 2016” посетиха Областния информационен център (ОИЦ) в Разград, съобщават от там. Придружени от своите преподаватели и медицински лица, учащите се разгледаха офиса на ОИЦ и се запознаха с извършеното от неговия екип от началото на функционирането му до момента. Научиха повече за възможностите, които предоставят европрограмите в България за реализация на проекти до 2020 година. С интерес изпробваха как работят тъчскрийн устройствата, разположени за удобство на гражданите, представители на фирми и организации на които служителите в ОИЦ предоставят безплатни услуги.
Инициативата за екологично възпитание на подрастващите се осъществява за 21-ви пореден път от Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в партньорство с Общината. В нея са включени трудови дейности, които ангажират участващите с конкретни задачи за подобряване на градската среда, и ги възпитават на грижливо и отговорно отношение към природата. През тази година ще участват 120 ученици от пети до десети клас в три смени. В първата смяна до 15 юли са записани повече от 70 деца, които работят на три обекта – в градския парк, в жилищен комплекс „Орел” и в централната част на града. Те почистват зелените площи, градинките, детските площадки, тротоарите и други обществени пространства.
В Еколятото са включени станалата традиционна Детска академия по безопасност, организирана от Областната дирекция на МВР в партньорство с Българския червен кръст. Специалисти от Регионалната здравна инспекция и Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества изнасят беседи за здравословното хранене, както и за предпазване от тютюнопушенето и алкохола, ухапванията от кърлежи, лаймската болест, кучешката тения и др.