Шестокласниците от Детското полицейско управление в СУ „Христо Ботев” – Разград проведоха открит урок със съда и прокуратурата. Днешното занятие бе част от поредица срещи с представителите на двете институции по време на двугодишното им обучение под ръководството на инспектор Детска педагогическа стая Надя Обрешкова.

Учениците посетиха звеното за съдебна охрана, където служители им показаха оборудването, с което работят. Присъстващите разгледаха специалния автомобил за конвоиране на задържани лица и помещенията за временен престой на тези, които подлежат на съд. В заседателна зала №1 на Районен съд – Разград учениците имаха възможност да облекат тоги, да научат как се провежда съдебно заседание и къде е мястото на страните в процеса.

Заедно със съдия Нели Генчева, съдия Доротея Иванова и прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова шестокласниците дискутираха казус, свързан със спортно хулиганство. По сценарий извършителите на проявата са непълнолетни фенове на гостуващ отбор. След загуба на любимците им двамата започват да хвърлят „бомбички“ и нараняват тежко случайно минаващ зрител на футболната среща. След подаден в полицията сигнал нарушителите са установени и идентифицирани с помощта на видеозаписи. Наказанието, което се полага, бе избор между обществено-полезен труд и парична санкция. Шестокласниците предпочетоха първото с мотива, че ще доведе до поправяне на спортните хулигани.

Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Целта е да се формира чувство за уважение към законността и реда у подрастващите, както и нетърпимост към проявите на насилие, агресия, хулиганство и други аморални прояви.