В Детския отдел на РБ „Проф. Боян Пенев” стартира творческа работилница „Мартенички чудни”, в която подрастващите оставят своя индивидуален почерк в изработването на мартеници, картички с пролетна тематика, както и в усвояването на различни арт техники, съобщиха от културната институция.
Сред първите ентусиасти бяха децата от Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР- ЦРД в Разград с ръководител Цветомира Петрова. Тя и децата останаха приятно изненадани от предварителната подготовка на библиотечните специалисти и начина, по който се дава възможност на палавниците да творят. Не пропусна да изрази благодарността си към професионализма и заяви, че до края на февруари ще доведе и други свои възпитаници.
Децата от ІV клас към ОУ „Н.Й.Вапцаров” с голяма радост и старание сътвориха своите мартенски предвестници на доброто и здравето. С вълнение очакват да видят своите произведения в изложбата, която ще бъде експонирана навръх Баба Марта в Детския отдел.
Нур разказа легендата за мартеницата, а нейните съученички споделиха, че обичат да подаряват и да получават мартенички в различни вариации – за ръка, гривни, гердани, с буквичка, както и да изработват пролетни картички.
Насоки в избора и техниката даде и библиотечният специалист Даниела Първанова, която показа на децата някои творчески елементи.
Детският отдел към Регионална библиотека е място, където децата не само обогатяват своята четивна техника, но и намират възможност да творят и да съчетават полезното с приятното, коментира директорът на културната институция Женета Александрова. Тя сподели, че такива работилници за децата развиват в тях творческото мислене и посочи, че това е начин да приучим подрастващите в индивидуалност и креативност.