За изпълнението на предизборната програма на правителството на ГЕРБ, в неговия основен приоритет – образованието, информира народният представител от управляващата партия Десислава Атанасова, съобщиха от пресцентъра на местната структура на партията.
На личния си Фейсбук профил Атанасова публикува отчет за изпълнение по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“. Данните показват, че над 500 млн. лв. имат на разположение общини, министерства и университети в страната за ремонт на учебни заведения. С тези средства училища, детски градини и висши учебни заведения ще бъдат модернизирани, ще се повиши енергийната ефективност в тях. Освен това ще бъдат осигурени ново обзавеждане и оборудване. Ще се облагородяват дворни пространства и прилежащи терени.
130,7 млн. лв. безвъзмездна помощ са предоставени на общини за 17 проекта за ремонт на общински училища и детски градини, както и за професионални училища. Още 22 общини ще получат нови над 213 млн. лв. Така в 39-те най-големи общини в страната ще бъдат реализирани общо 75 проекта за близо 350 млн. лв.
Общо 5 проекта на министерствата на културата и на младежта и спорта за училища към тях за близо 14 млн. лв. също ще бъдат финансирани от програмата.
Със 162,5 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 40 професионални училища.
Модернизирани ще бъдат и 13 университета с над 42,5 млн. лв.
Сумата, отпусната за образователна инфраструктура – училища и детски градини за ремонт, обновявяване на материалната база, енергийна ефективност за Община Разград по ОП“Региони в растеж“ е 10 млн. лв.
Общината е в процес на сключване на договорите за безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма.