Десетокласници от ППМГ„Акад. Никола Обрешков“ Разград, водени от преподавателя по Философски цикъл Теодор Тодоров, участваха в симулиран наказателен процес, организиран от Районен съд – Разград и Районна прокуратура – Разград по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Процесът бе подготвен под ръководството на съдиите Нели Генчева и Николай Борисов и прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова.

В заключителната инициатива за учебната 2021/2022 г. се включиха близо 30 ученици, които облякоха тоги и влязоха в ролята на съдии, прокурор, адвокати, подсъдими, пострадал, свидетели и вещи лица. Те разиграха интересен казус, в който двама подсъдими са обвинени в незаконно притежание на две пакетчета от по 0,5 грама „чай“ за пушене, за които физико-химична експертиза установила, че съдържат синтетичен канабиноид.

На един от подсъдимите бе повдигнато и второ обвинение, че шофирал мощното БМВ на своя баща след употреба на наркотици. В малките часове на нощта, движейки се по булевард в града, нарушил правилата по Закона за движение по пътищата, натиснал рязко педала на газта, качил се на тротоара, блъснал непълнолетно момиче и по непредпазливост му причинил средна телесна повреда – счупен крак.

В съдебната зала бяха разпитани свидетели и вещи лица. Заседанието приключи с произнасяне на присъда, с която подсъдимите бяха признати за виновни и получиха наказания за извършените от тях деяния. Шофьорът на БМВ-то бе осъден да заплати на пострадалото момиче сумата от 2000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, като съдът отхвърли иска за заплащане на обезщетение в размер на 6500 лв. за имуществени вреди.

Административният ръководител на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева връчи на десетокласниците специални удостоверения за активно участие и отлично представяне.

През настоящата учебна година лекторите по Образователната програма изнесоха беседи пред 561 ученици от 25 класа на 5 учебни заведения (четири в Разград – ОУ „Никола Вапцаров“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГТС „Христо Смирненски“ и едно в с. Ясеновец – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“). С проведения днес заключителен процес приключва Образователната програма за учебната 2021/2022 година.