По стара традиция в град Кубрат се проведе тържество по повод народния празник Бабинден. В навечерието на празника, който по стар стил се отбелязва на 21 януари, в Кубрат бе пресъздаден обичаят „Бабуване“.

Мероприятието бе уважено от народния представител на Движението за права и свободи (ДПС) и депутат в 48-ото Народно събрание д-р Хасан Адемов, Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, председателят на областния съвет на ДПС – Разград Мехмед Салим, председателят на местния парламент в Кубрат Хюсеин Юмеров, общински съветници и кметове на кметства. „Скъпи жители и гости на община Кубрат, Изключително съм щастлив да бъда сред поканените на този традиционен за България празник, посветен на родилната помощ, защото т.нар. „бабуване“ в миналото е откакто свят светува и е било най-важното и ценено събитие в живота на човек. Изказвам своята благодарност към жените и акушерките, защото те дават живот, те ни дават най-важните съкровища, а именно децата. Скъпи дами! Вие сте стълбът на семейството, а нашите скъпи майки и баби са опората и така неоценимата помощ за нас, защото именно те ще запалят печката и ще стоплят храната на нашите деца. Те ще обгърнат с обич и топлина внуците си, дарявайки ги с мъдростта и поуките на живота. Още веднъж Ви благодаря за поканата и жеста, за усилията и търпението в грижата за нашите деца, която ще продължава и за напред.

Честит празник на всички, с пожелания за здраве и щастие!“, заяви в обръщението си към присъстващите кметът Алкин Неби. На организираното събитие в лудоггорския град присъстваха още представители на общинското ръководство на ДПС – Онур Зайкъров и Едис Даудов, десетки жители от общината, талантливи самодейци от Бисерци и Севар, както и много други граждани. Поздравителни адреси по случай Бабинден пристигнаха също от народния представител на ДПС инж. Ахмед Ахмедов, от зам.-кметът на Община Разград Хабибе Расим, от видни общественици и представители на институции. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ . Празникът в Кубрат продължи с много народни хора, танци и забавни игри. Бабинден ще бъде отбелязан утре и в други населени места на общината. Денят на родилната помощ в Тертер ще бъде отпразнуван от 18.30 ч. в ресторанта на селто. На 21 януари в клуба на читалището празникът ще бъде отбелязан и от жителите на село Медовене. Началото на събитието е от 12.00 часа.